verhalen

Wat stapje in de wereld voor mij betekent

 

Het authentieke antwoord van 12 getuigen, drie generaties, autochtonen en nieuwe Belgen, allen  deelnemers waarvan sommige vrijwilligers geworden zijn. Wij zagen we hen openbloeien, we laten hen zelf aan ’t woord.  Sommige namen zijn niet echt, de verhalen zijn het wel.  

 

 1. Christianos 16 jaar
 2. Getuigenis van Sybille 30 jaar
 3. Ik ben Veerle 40 jaar
 4. Flinn 36 jaar
 5. Umutoni Jacqueline.
 6. Bianca.
 7. Maria 19 jaar
 8. Manuela 47 jaar
 9. Martha 70 j
 10. Jasmina 31 jaar
 11. Josiane 24 jaar
 12. Maria 67 jaar

 

1.       Christianos 16 jaar

Stapje in de wereld was is het eerste kamp waar ik ooit naartoe ben geweest en dat motiveerde mij om meer op kamp te gaan.

Wat me is opgevallen is dat de mensen daar vrij open zijn , want op de eerste kampdag wouden Dirk en ik apart van de groep  zitten ,maar toch kwamen ze bij ons zitten om een gesprek te starten. Het is een ideaal kamp voor mensen die niet zo sociaal zijn en moeite hebben met nieuwe vrienden te maken. Wat mij ook is opgevallen is dat iedereen gewoon zichzelf is (bij de ene is dat positiever dan bij de anderen) maar dat er daar nooit iets over werd gezegd of achter de rug wordt geroddeld en de leiders maken ook deel uit van het kamp, het is niet zoals op school dat de leerkracht zegt wat je moet doen en wij moeten luisteren. De leiders worden als medekampgenoten gezien en zijn ook vrij open, het enige verschil is natuurlijk dat we gewoon meer respect moeten tonen tegenover hen. Het kamp is ook 1 eenheid het wordt niet verdeeld in klasjes zoals bv. op school: De populaire, de meelopers en de nerds, iedereen heeft dezelfde waarde. Het kamp heeft ons ook laten inzien dat perfecte families niet bestaan, in elke familie zit er wel een moeilijkheid of een probleem alleen worden die niet vaak met elkaar gedeeld.

 

2.      Sybille 30 jaar

Hallo, ik ben Sybille, ik begon deel te nemen aan activiteiten toen in mijn leven alles financieel, moreel en fysiek erg slecht ging. Ik  zou nooit kunnen geloven dat ik me beter zou voelen door aan deze activiteiten deel te nemen, weet dat ik op mijn eigen waarde gewaardeerd zou kunnen worden.

Voor mij geeft deze organisatie ons zelfrespect, geeft ons waarde als persoon in de samenleving, het is rond andere mensen leven, stellen ons in staat om bepaalde dingen (activiteiten) te doen die we niet alleen kunnen doen.

De  steun, de hulp die ze ons bieden, lieten me in mezelf geloven, dankzij hen ontmoette ik andere mensen met wie ik een hechte band kreeg; vakanties zijn momenten waarop je al familie voelt, het zijn momenten van gezelligheid, solidariteit.

De momenten van geluk en vreugde die we delen tijdens verblijven met andere mensen zijn echt onvergetelijk.

Soms zou ik bepaalde activiteiten willen doen of soms met mijn kind op vakantie gaan, maar helaas kan ik het financieel niet. Maar bij deze organisatie had ik de kans om eindelijk met rust mijn huis te kunnen verlaten omdat ik weet dat mijn dochter in goede handen zal zijn zodat ik wat tijd voor mezelf kan hebben.

Toen ik de hulp en steun zag die ze de deelnemers bieden, vroeg ik om mijn hulp, mijn ervaring met hen door ook anderen te helpen, dus ik ben nu een vrijwilliger bij hen.

 

3.      Ik ben Veerle (40 jaar)

en ben afkomstig van Nigeria.  Ik ben 4 jaar geleden verhuisd naar België met mijn zoontje. In het begin was het veel te moeilijk en ik kende niemand. Plots was alles voor mij vreemd. Ik was helemaal alleen met mijn kind. Ik kon niet goed communiceren in het Nederlands. En ik moest de taallessen volgen in het CVO. Het was ook heel moeilijk om een gepaste woning te vinden voor mij en mijn kindje.

Toen ontmoette ik Anna van ‘stapje in de wereld’. Ik wist niet dat er zo een toffe organisatie bestond. Door stapje in de wereld heb ik ondersteuning gekregen om mijn levenssituatie te verbeteren. Ik werd ingeschreven voor fietslessen. Gelukkig kan ik nu fietsen en voor korte afstanden hoef ik geen bus te nemen. Ik heb ook de zwemlessen kunnen volgen, maar spijtig moest ik stoppen omwille van de coronasituatie. Momenteel kan ik nog niet goed zwemmen maar hopelijk zal ik na de coronapandemie weer zwemlessen terug kunnen volgen. Ik heb anderen mensen leren kennen en een goede contact met hen opgebouwd. Dankzij stapje in de wereld heb ik met anderen deelgenomen aan vakantiereisen op een deftige en goedkoper manier. Ook met lage inkomen heb ik de gezelschap van anderen genoten door leuken activiteiten tijdens de vakantiereis. We waren bijvoorbeeld aan zee geweest. Het was een mooie en opluchtend sfeer voor mij...

Concluderend zeg ik dat ik mij thuis voel in een vreemd land door stapje in de wereld.

Veerle

 

4.      Flinn 36 jaar

Beste stapje in de wereld.

Ons gezin maakte deel aan verschillende activiteiten die jullie hadden georganiseerd en deze activiteiten  waren allemaal leuk voor ons kinderen. 

Wij willen jullie veel bedanken, want zijn er veel mensen zo als wij die moeilijk hebben om deze zelf te kunnen maken en dank zijn jullie kunnen wij ook veel plezier maken. 

Zoals bv. mijn kinderen krijgen mooie herinneringen van deze activiteiten die hebben met jullie gedaan. 

Zij krijgen foto's en diploma van de activiteiten die hebben samen met jullie gedaan hebben en dat maakt heel veel blij mijn gezin. 

Kinderen vertelden mooie verhalen en leuke herinneringen die bij hun blijven. 

Als wij met jullie activiteiten mee doen, moeten wij voor niets zorgen over maken  want jullie organisatie is perfect in orde en jullie hebben alles bv. : kleren, fietsen, vervoer, boeken en alle nodige materiaal die wij niet kunnen hebben om deze activiteiten te doen.

Dit is een nodige steun die wij nodig hebben als mensen in die in armoede moeilijk mee maken. 

Deze activiteiten hebben een grote betekenis en voor mijn hele gezin, dat maakt ons plezier, gelukkig en met alle woorden zeggen dat wij ook in deze wereld ook bestaan. 

Wij bedanken jullie voor (stapje in de wereld) want zonder jullie hadden wij deze activiteiten niet kunnen doen.

Jullie zorgen ook veel voor ons (psychologisch en lichamelijk) dank zijn jullie mogen wij gaan fitnessen en dat hebben jullie een jaar abonnement voor ons gekocht dat wij fit en gezond te kunnen zijn, want voor ons zelf was moeilijk om deze zelf te kunnen betalen en jullie hebben alles in orde gemaakt wat wij nodig hebben om te kunnen fitnessen: kleren, schoenen. 

Dank zijn jullie , hebben wij een goede gezondheid.!

Wij hebben veel dingen hier te vertellen die een boek moeten schrijven maar met kleine woorden willen wij jullie hartelijk bedanken voor alles die hebben gedaan en blijven in de toekomst voor ons doen.

Met vriendelijke groeten 

Flinn en Van Herent. 

 

5.      Mijn naam is Umutoni Jacqueline

en ik ga vanaf de start van Stapje in de wereld mee op vakantie.

Dit soort vakantie is heel erg belangrijk zowel voor mij en als voor mijn dochter. We wonen in een eenkamer appartement en mijn dochter heeft hier geen plaats om te spelen zoals andere kinderen dat kunnen. Op die vakanties kan zij net als andere kinderen spelen en ze houdt daar heel erg van.

Voor mijn betekent Stapje in de wereld : een weg uit de eenzaamheid. Daar ontmoet ik mensen en maak ik vrienden. Hun programma is daarop gericht. Eerst kwam ik als moeder met mijn kind naar de vakantie en nu ben ik een vrijwilligster omdat ik zo iets kan terug doen voor Stapje op een manier die voor mij mogelijk is.

Ik was triestig omdat Covid mij de kans op die gezinsvakantie ontnam.

Ik schrijf dit omdat ik iedereen die dit leest wil vertellen hoe belangrijk het is voor ons die ons geen andere ‘fancy’ vakantie kunnen permitteren. We houden van het programma en het helpt zo vele honderden mensen zoals mij en iedereen die ooit deelnam.

Thank you for your kindness 

Umutoni J

Info : 49 jaar gevlucht uit Burundi - Door kinderverlamming verloor Jacqueline de functie van een been en stapt met behulp van 2 steunstokken.

 

6.      Hallo mijn naam is Bianca

Mijn naam is Bianca Kirabo ik ben 15 jaar en de dochter van Jacqueline Umutoni.

De reden waarom ik van Stapje In De Wereld leuk vind is hoe ik met andere kinderen ben rond mijn jaar en hoe ze hun activiteiten organiseren, de plaatsen waar we gaan bv: de zee, zwembad enz. 

 

 

7.      Mia 19 jaar

 

Stapje in de wereld betekent voor mij een ander leven, omdat ik andere mensen leer kennen die ook in armoede zijn, je leert veel nieuwe dingen, als ze over hun leven praten dat is anders dan mijn leven

Je ziet niet aan de mensen dat ze het moeilijk hebben tot ze hun verhaal vertellen dat is interessant aan stapje.

Dat ik de opleiding voor animator kon volgen was echt leuk

Op de fietsvakantie en de jongerenvakantie vertellen de jongeren vertellen over hun leven, wat hun dromen zijn, waar ze naartoe leven, en ook wat ze niet krijgen op verjaardag of kerst of vakantie

Soms is het lastig als er mensen zijn die niet in armoede leven, want je kan niet aan die mensen zeggen ‘probeer die mensen in armoede te gaan helpen’. ‘doe meer je best om armoede te bestrijden

 

8.      Manuela 47 jaar

Ik ben Manuela, een alleenstaande mama die door ziekte in de schulden is geraakt.

Ik heb het voor mijn vrienden en kennissen altijd verzwegen, maar ik ben het beu om te zwijgen en te doen of alles oké is. Door het te uiten heb ik terug mijn zelfvertrouwen gevonden en kan ik alles meer plaatsen en “STAPJE IN DE WERELD” heeft me erg geholpen!

Ik kan nu op vakantie gaan met mijn zoon aan een betaalbaar tarief. Ik help mee met organiseren van super leuke en betaalbare vakanties voor mensen die ook in een gelijkaardige situatie zitten. Ben je jong of al op leeftijd. Dat maakt voor ons niets uit ! Daarom deze warme oproep zeker als je zelf  in een situatie zit waar je van denkt het is me genoeg geweest.

Manuela werkt nu 2 jaar deeltijds voor Stapje in de wereld en is uit de schuldbemiddeling. De kanker laat nog littekens na.

 

9.       Martha 70 j

Hallo een goede avond hee.

 Stapje in de wereld betekent heel veel voor mij hee en zeker,voor heel veel menssen die de kans niet hebben zo wel als minderbedeelden als begiesenlenssen en ook als menssen van anderen landen hee het is zo fijn hee omdat ten eersten een goeden verantwoordelijke en een goede tiem die samen zoeken voor een gezeligen vakansie verblijven te zoeken. Dat ze voor ons veel betekenen en ook de begelijders en ook de mensen die deelnemen aan een leuken vakansie zo wel als deelnemers en zo wel als vrijwilligers hee. Heb al heel veer keer mee gemaakt hee hee is als een goot famulie hee ales samen doen uitstapjes maken kinderen toneel spelen ,gezeligen samen zijn hee we leren veel bij hee en dat dank zij de goeden voorantwoordelijkken en de tiem die samen komen en die met hun hart veel voor de menssen die deeleeming neemen het is vantasties hee van stapje in de wereld voor jong en ook voor ouwderen menssen menssen de kinderen voor mama gezinen en ook voor jongeren fietsen kampen die ze onezeren en altijd de moii platssen en de mooi herineringen en ook de pos die we delen de leuken tijden en zeker zonder stapje in de wereld kunen we niet hee en de warem ontaal de mooi en fijnen meedenwerken en zeker Anna en de ploeg hee wat zouwde de menssen die niet de kan ouwden hebben  hee zonder stapje in de wereld dank zi hun  hee bedank hee groetjes xxxxxxxx

 

10. Jasmina 31 jaar

Stapje in de wereld betekend voor mij famieli je leert culturen kennen een betere thuis komen niks te kort en plezante mensen altijd leuke activiteiten je wordt daar ook sterker van in het leven

Leuk dat wij ook altijd een envelop van positieve woorden mee krijgen en groepsfoto vaak kijk ik naar die enveloppen

Spijtig dat het nie door gegaan is met corona

Als dit terug kon te goei door gaan zullen er mee mensen gelukkig zijn

En goede organisatie goede begeleiders

We kunnen vaak ook leuke dingens doen da we anders niet kunnen doen om dat het te duur is.

 

11. Josiane 24 jaar

Wat betekent Stapje in de wereld voor je? Op welke manier?

Stapje in de wereld betekent kansen aan iedereen geven vooral de armoede. Het betekend kans en recht op goed en gezond leven. Genieten van het leven en toveren een glimlach op de gezichten van de minder privillage. Dat is voor mij een stapje in de wereld. Het betekent ook ruimte voor iedereen. Ruimte om te groeien en te ontwikkelen of het nu gaat om taal, assertiviteit etc. Het brengt familie bij elkaar en dat is ook nog eens heel mooi. Ouders krijgen hun tijd voor zichzelf als een pauze, gezinnen krijgen tijd samen op vakantie (gezinskamp), sporters krijgen hun tijd (fietskamp) enz.

Het leven in armoede weegt sterk op je mentale gezondheid.

hoe?

Armoede kan in geld of anderszins zijn. Men kan uit een rijk huis komen, maar het ontbreekt aan iets onschatbaars. Iets wat met geld niet te koop is. Bijv. Een mooi huis of omgeving, een gevoel van erbij horen etc etc en niet te vergeten het geluk. Niet alle arme mensen zijn ongelukkig.

Armoede kan de mentale gezondheid beïnvloeden door bijvoorbeeld

afwezigheid te veroorzaken

Omdat iemand zal nadenken over hoe hij rekeningen zal betalen, zal werken om aan geld te komen of zelfs iemand zal constant aan het werk zijn, waardoor hij te moe wordt om zich te concentreren. Aan het eind van de dag zal hij moeten proberen zijn weg te vinden om weer op het goede spoor te komen. Dit resulteert in constante stress. Je zou van alles kunnen proberen om wakker te blijven en zelfs over zijn limiet te blijven pushen. Zaken als het innemen van energiedrankjes, misbruik van alcohol, medicijnen etc. hebben bijwerkingen op de hersenen en het lichaam en kunnen slaapproblemen veroorzaken. Omdat het lichaam het tot op zekere hoogte kan verdragen en dan niet meer. Vermoeidheid, constant of te veel volharding kunnen resulteren in black-out, instorting, zwakte, vergeetachtigheid, depressie, frustratie, zenuwinzinking, angst enz. Geen tijd voor ontspanning of ontspannende activiteiten (vakanties). Slaapproblemen kan vandaar op komen.

Geestelijk onvermogen en gebrek aan motivatie

Verlies van zelfrespect. Omdat men constant afhankelijk is van anderen. Degenen van wie hij / zij afhankelijk is, beginnen dergelijke slachtoffers te dicteren.

 Sommige leiden tot verlies van zelfvertrouwen en zelfvertrouwen. Ze verliezen de controle over hun leven en worden uiteindelijk onbekwaam gemaakt.

Sommigen worden beperkt tot hun omgeving en missen daardoor de noodzakelijke blootstelling die hun kennis kan verbreden / VERBREIDEN. Dit kan hen ook onbekwaam maken vanwege een gebrek aan kennis van die dingen. Hierdoor zijn sommige mensen minder geïnspireerd en gemotiveerd om door te gaan.

Zelfmoordgedachten

 Men kan uiteindelijk eenzaam worden of zich eenzaam voelen. Dit kan leiden tot zelfmoordgedachten.

Anderen worden uiteindelijk negatief van geest, iemand kan emotioneel kwetsbaar of te gevoelig voor dingen worden.

Ik had nooit gedacht dat ik een groep zou kunnen leiden of coachen, ik had bijna nooit tijd voor vakanties. Ik was constant aan het werk. Mijn leven draaide helemaal om school en werk.

Terugkomen van kamp komt altijd met een ander gevoel bij elkaar. Je hebt soms meer pauze nodig dan je denkt.

Maar met de hulp van Stapje geniet en profiteer ik nu van dit alles. Mijn taal is ook beter geworden. Omdat het ook manieren is waarop je een taal grondig oefent.

 

12. Maria 67 jaar

Stapje is zoals familie voor mij, liefdevol voor iedereen en allemaal ongeacht herkomst of geaardheid. Stapje helpt mensen zich minder eenzaam te voelen.

Volgens mijn kleinkinderen: Voor mijn kleinkinderen, stapje betekent samenhorigheid, spelen en veel plezier maken en ze vinden het geweldig.

Voor mijn dochter, is stapje een plaats om zichzelf te zijn, met andere moeders samen te komen , elkaar helpen  en er zijn voor elkaar.

 

13. Arielle

Toen ik Stapje in de Wereld leerde kennen was ik in een heel moeilijke situatie. Ik had toen geen verblijfsvergunning en daardoor had ik ook geen rechten om te studeren of om te gaan werken om mezelf bezig te houden. Een vriendin van mijn moeder had me verteld over stapje in de wereld en dat ze veel vrijwilligers zoeken. Ik had het financieel heel moeilijk, maar daarnaast wou ik ook echt gaan werken en nieuwe mensen leren kennen.

Maar ik was aan het twijfelen of ze mij daar echt nuttig gingen vinden. Maar toen Anna bij mij was geweest, vertelde ik haar dat ik graag mee wou helpen en had ze daarna geen enkele twijfels meer over mij. Ik was heel blij want dat was mijn eerste keer in leven dat ik zelfstandig ging zijn en alleen zonder iemand zijn hulp op vakantie kon gaan en daar werken. Dus stapje in de wereld heeft me heel veel ervaring en zelfvertrouwen gegeven. Ik heb ook geleerd om verantwoordelijk te nemen op mij en zelfstandig te zijn.

 

Daarnaast heb ik ook geleerd hoe ik met verschillende mensen om moet gaan. Stapje helpt ook om beter met een multiculturele samenleving om te kunnen gaan en dat vind ik heel belangrijk, want ik het land waarin we leven is dat onmisbaar.

 

Stapje heeft me ook veel financiële hulp aangeboden, want in die tijd ging ik naar de kunstacademie en had ik veel schildermaterialen nodig en kon ik het niet altijd zelf betalen. Ze hebben me toen veel geholpen met het kopen van benodigde materiaal. Dankzij hun kon ik mijn schilderstudie afmaken.

 

Ze hebben er ook voor gezorgd dat ik nu een laptop bezit, wat heel nuttig is voor mij. Dus stapje in de wereld heeft heel veel gedaan in mijn leven en ik ben hun daar heel dankbaar voor. Ik hoop dat ik nog eens mee kan gaan in de volgende vakanties.