Veel gestelde vragen

FAQ Frequent Asked Questions of  Veel gestelde vragen

1. Zijn er voorzieningen voor mijn baby?

2. Ik ben veganist of vegetariër of eet geen varkensvlees, of heb een voedselallergie: kan ik mee?

3. Ik ben nog maar pas in het land en spreek geen Nederlands, wat nu?

4. Mijn kinderen volgen geen school in het Nederlands.

5. De slaapkamer

6. Zwemmen

7. Een zichtbare beperking

8. Een onzichtbare beperking zoals bv. autisme

9. Oma en/of opa willen ook graag mee

10. Kan ik elk jaar als vrijwilliger of monitor mee op vakantie? en meer keer per jaar?

11. Kan ik elk jaar als deelnemer of vrijwilliger schilderstage mee op vakantie? 

12. Ik heb werk gevonden en heb het financieel beter. Kunnen mijn kinderen nog deelnemen aan de activiteiten van Stapke en kunnen mijn kinderen en ikzelf nog meegaan op de vakantie?

13. Wat is het verschil tussen Stapje in de wereld en Stapke in de wereld?

14. Kan ik mee als deelnemers als ik niet tot de doelgroep behoor? Wat betaal ik dan?

15. Ik heb twijfel of ik fit genoeg ben om mee te gaan met de 55+.

16. Kan mijn hond of mijn kat mee op de groepsvakantie?

1. Zijn er voorzieningen voor mijn baby?


Baby's zijn welkom. Er zijn kinderbedjes, kinderstoelen en slabbers, kakpotjes, verzorgingskussens en pampers en pampervuilnisbakken. We verwachten dat je zelf beddegoed meebrengt. Je mag je buggy of koets of maxi-cosy meebrengen. Er is aangepaste voeding voor elke leeftijd. Je kan rustig borstvoeding geven waar je wilt. Er is één vrijwilliger per twee babies tot een jaar.  Er is een babyfoon. Je kan het soort water kiezen dat je wilt en ook voor de poedermelk vanaf dag 2 zorgen we. In de namiddag is  er gemixte of geraspte fruitsla.

Bij vervoer met de auto zijn er aangepaste kinderstoeltjes. We kunnen ook een babybadje meebrengen. Er is vaak een wasmachine zodat je fruitplekken e.d. direct kan uitwassen.2. Ik ben veganist of vegetariër of eet geen varkensvlees, of heb een voedselallergie: kan ik mee?


Op het inschrijfformulier vragen we naar je voedingspatroon. Vul dit nauwgezet in, de keuken houdt er rekening mee. Er is minstens een alternatief dat jij kan eten. Ook met allergieën wordt rekening gehouden. Het enige wat we als lastig ervaren is iemand die buiten de ramadan toch beslist om elke dagen ramadan te houden. Dan ga je best niet mee op de vakantie.3. Ik ben nog maar pas in het land en spreek geen Nederlands, wat nu?


Duid op het inschrijfformlier duidelijk je contacttaal aan. Bij elke vakantie staan wij verbaasd over het aantal talen dat sommige deelnemers of vrijwilligers spreken. Er is altijd een brugfiguur die kan vertalen.  4. Mijn kinderen volgen geen school in het Nederlands op school


Je kinderen zijn nog te jong, je woont in het Vlaams landsgedeelte én je wilt zelf Nederlands leren en je kinderen later in een Nederlandstalige school les laten volgen. Dan ben je zeker welkom.

Gaan je kinderen in een andere landstaal naar school, dan is dat spijtig, want dan kan jij niet mee met ons. We kunnen je wel doorverwijzen naar een zusterorganisatie A place to live uit Brussel..


5. De slaapkamer


Met je gezin slaap je meestal op één kamer.  De kleine kinderen slapen zeker in de kamer van de ouders. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen een aparte kamer hebben. Naast of recht tegenover de kamer van de ouder(s).  Indien een ouder hard snurkt, en dat heb je gemeld op je inschrijfformulier, zorgen we voor een aparte kamer. We zorgen voor de kussenslopen en een onderlaken op de eenpersoonsbedden. We informeren je over de aard van de bedden op de kamer en vragen desgevallend of je een dubbel onderlaken en of dekbedovertrekken voor eenpersoons- of tweepersoonsbedden kan meebrengen. Als dat een probleem is,  dan zorgen wij ervoor. De kinderen mogen overdag nooit op een andere slaapkamer dan op de eigen slaapkamer.


De kamers bij de kindervakantie en de jongerenvakanties zijn nooit gemengd. Het is altijd jongens apart en meisjes apart. De kinderen mogen niet op mekaars slaapkamer komen.


6. Zwemmen


Ik kan niet zwemmen! Dat is geen probleem. Jij gaat mee in het zwembad, er is ook amusement voor wie niet kan zwemmen.

Ik heb geen bakpak of zwembroek! Wij zorgen voor zwempakken, maar duid best al aan op het inschrijfformulier dat je er geen hebt en geef je maat op. De avond voor we gaan zwemmen leggen we onze voorraad zwempakken open en jij kan er een uitkiezen. Je bezorgt het ons nadien terug.

Ik wil in boerkini zwemmen! Tot nu toe vonden we geen zwembaden waar dit toegestaan is. Wat wel kan is een zwempak of zwemshort met pijpen tot boven de knie.

Mijn kinderen kunnen niet zwemmen! Er zijn zwembandjes en armbandjes voorzien. Ze kunnen gerust mee.

Ik heb drie kinderen en kan ze niet allemaal in 't oog houden! Voor we vertrekken vraag je aan één of meer vrijwilligers om jouw kind continu in het oog te houden. Het is de mama of papa die het vraagt, want zij zijn in het zwembad verantwoordelijk voor hun kinderen. De vrijwilliger die toestemt om op het kind te passen moet dit ook continu doen.

Er is een jacuzzi of een stoomcabine maar je moet er betalen met geld of jetons: de verantwoordelijke van Stapje in de wereld voorziet voldoende jetons of munten zodat iedereen naar believen kan meedoen.


7. Een zichtbare beperking


In sommige vakantiehuizen zijn kamers beschikbaar voor mensen met een zichtbare beperking. Wij accepteren zoveel mensen als er mogelijkheden zijn en als de groep vrijwilligers aankan. Het is meestal mogelijk om het lokale wit-gele kruis in te schakelen voor het aan- of uitkleden en voor het wassen. We vragen dit op voorhand duidelijk te vermelden op de inschrijffiche.

Mét een zichtbare beperking kan zowel voor deelnemers als voor vrijwilligers. Tot nu toe hebben we er positieve ervaringen mee. We hadden al een dame met een verlamd been mee en een dame die verlamd was tot aan haar middel. Ook een blinde mama met haar kindje kwam al mee op vakantie.


8. Een onzichtbare beperking zoals autisme


Voor sommige kinderen is een één op één begeleiding nodig. Dit geldt voor kinderen met redelijk tot zwaar autisme. We vragen je dit duidelijk aan te geven zodat we voldoende begeleiding zoeken.


9. Oma en/of opa willen ook graag mee


Dat kan als zij meedoen met het programma. Zij kunnen zelfs mee met mama én kleinkinderen of zelfs zonder de mama! 

Zij kunnen ook opteren om zonder kleinkinderen mee te gaan als vrijwilliger bv. in de keuken. De gewone procedure met 'intake' voor vrijwilliger wordt gevolgd.


10. Kan ik elk jaar als vrijwilliger of monitor mee op vakantie? En meer dan één keer per jaar?


Dat kan als je de hele week helpt in de keuken of monitor bent. Je kan zelfs meer dan één keer mee per jaar!. Aan de vrijwlligers schilderstages, waar je een deel deelnemer en een deel vrijwilliger bent,  kan je om de twee jaar deelnemen.


11. Kan ik elk jaar als deelnemer of vrijwilliger schilderstage mee op vakantie? 


Nieuwe mensen krijgen de voorrang omdat we 1/4de nieuwe deelnemers per jaar willen meenemen. Er komen ook telkens 3 gezinnen op de reserveplaatsen. Zij kunnen mee als er iemand zou afhaken.  Als er dan nog plaatsen open blijven kunnen we je daarvoor contacteren. Je kan ons mailen of smssen als je hiervoor in aanmerking wilt komen. Maar, je zal wel begrijpen dat onze beslissing afhangt van de beschikbare slaapplaatsen in de kamer(s).Je kan dus zeker om de twee jaar vragen om mee op vakantie te gaan.


12. Ik heb werk gevonden en heb het financieel beter. Kunnen mijn kinderen nog deelnemen aan de activiteiten van Stapje en kunnen mijn kinderen en ikzelf nog meegaan op de vakantie? Deze bedragen zijn gewijzigd op de algemene vergadering van 23 oktober 2021


Proficiat !  We zijn wat blij dat het je beter gaat.

Vanzelfsprekend kunnen je kinderen tot en met 17 jaar verder deelnemen aan de activiteiten en vakanties. We hopen dat zij de monitorencursus zullen volgen en verder als 'ervaringsdeskundige' monitoren mee gaan op de vakantie.


op de Algemene Vergadering van 23 oktober 2021 is beslist dat in alle gevallen : 


Het tarief voor de kinderen wijzigt niet maar de ouders worden vriendelijk uitgenodigd om 'geste' te doen. Voor de volwassenen zie je de cijfers in onderstaande tabel.


Voor de volwassenen verandert er wel wat!: 

Prijssetting vanaf 2022

volwassene

studenten ouder dan 18 jaar

42+ pp kamer alleen

42+ pp 2persoonskamer

normaal tarief doelgroep

60 €

30 €

190 €

170 €

verbeterde situatie tijdens het vakantiejaar

60 €

30 €

195 €

175 €

een vol jaar voltijds arbeidsinkomen

60 €

30 €

200 €

180 €

het tweede jaar voltijds arbeidsinkomen

70 €

30 €

205 €

185 €

het derde vol jaar voltijds arbeidsinkomen

80 €

30 €

210 €

190 €

het vierde jaar voltijds arbeidsinkomen

90 €

30 €

215 €

195 €

vanaf het 5de jaar voltijds arbeidsinkomen

100 €

30 €

220 €

200 €

niet behorend tot de doelgroep met uitndoging tot extra vrije bijdrage ten voor dele van de mensen die het moeilijker hebben

100 €

60 €

225 €

205 €

13. Welk verschil is er tussen Stapje in de wereld en Stapke in de wereld


Stapje in de wereld is de vzw en de koepel van de Stapkes. Een Stapke is een lokale welzijnsschakel die activiteiten en uitstappen organiseert binnen de gemeente. Zo is er al een Stapke in de wereld Herent en was er tot 2023 een Stapke in de wereld Aarschot. De CLIBO groep Leuven is een Stapke in de wereld Leuven.


14.  Kan ik mee als deelnemer als ik niet tot de doelgroep behoor?


 Alleen als er plaatsen over zijn dan is er een mogelijkheid om mee te gaan. Je  betaalt 100 € als volwassene, 60 € als student ouder dan 18 jaar, 180 € als 55+ in een kamer alleen en 140 pp als 55+ in een tweepersoonskamer15. Ik heb twijfel of ik fit genoeg ben om mee te gaan met de 42+


Je kan jezelf  zelfstandig ev. met rollator  verplaatsen en zelfstandig in en uit de auto of de bus stappen. Het zou leuk zijn mocht je 1.5 km kunnen stappen, dan kan je op eigen kracht tot aan de zee.

Fysisch volledig jezelf kunnen verzorgen: eten wassen en toiletbezoek en zelf kunnen instaan voor je eigen medicatie.

Je kan eventueel zelf een verpleegster van het wit-gele kruis vragen om je te komen verzorgen, ’s morgens of ’s avonds.16. Kan de hond of de kat ook mee?


Helaas, je huisdier kan niet mee. Je kan contact opnemen met Marleen Imberechts uit Kessel-Lo op tel 0473 278295. Soms lukt het haar om op je hond te passen.