Meer

Armoede drempel berekenen voor uw huishouden

Voor de berekening worden de richtlijnen van Eurostat strikt gevolgd. De vooropgestelde methodologie laat op deze manier toe om geharmoniseerde en vergelijkbare statistieken te bekomen in alle landen van de EU.

De equivalentieschaal wordt enerzijds gebruikt om het equivalent beschikbaar inkomen te berekenen op basis van het beschikbaar inkomen. 60% van de mediaan van dit equivalent beschikbaar inkomen geldt als de armoededrempel voor een alleenstaande.

Op basis van SILC 2022(inkomen 2021) is deze mediaan 27.314euro. De armoededrempel is dan 60% hiervan, namelijk 16.388 euro per jaar. Dit is de armoedegrens voor een alleenstaande:

  • 16.388*1= 16.388 euro op jaarbasis
  • (16.388*1)/12 = 1.366 euro op maandbasis.

De equivalentieschaal wordt eveneens gebruikt om de armoedegrens voor een alleenstaande ter herrekenen naar andere types huishoudens:

  • Voor een huishouden met 2 volwassenen en 2 kinderen onder 14 jaar is de equivalente grootte 1 + 0.5 + 0.3 + 0.3. Dit geeft een factor van 2.1. In dat geval doen we 16.388*2.1 en bekomen we als armoedegrens 34.415euro op jaarbasis of 2.868op maandbasis.
  • Voor een huishouden met 2 volwassenen: equivalente grootte = 1 + 0.5. Hier doen we 16.388*1.5 en bekomen we als armoedegrens 24.582 euro op jaarbasis.
  • Voor een huishouden met 1 volwassene, 1 kind van 17, 1 kind van 14 en 1 kind van 12 is de equivalente grootte 1 + 0.5 + 0.5 + 0.3. Hier doen we 16.388*2.3 en bekomen we als armoedegrens 37.692euro op jaarbasis

Deze berekeningsmethode kan aldus naar analogie toegepast worden voor om het even welke gezinssamenstelling, rekening houdend met de bijhorende equivalentieschaal.

Per extra gezinslid ouder dan 14 jaar mag je € 647erbij tellen.
Per extra kindjonger dan14 jaar mag je € 388 erbij tellen.

Als je vragen hierbij hebt of iets niet duidelijk is neem dan zeker contact met ons op.

CLIBO

CLIBO, ontmoetingsgroep voor vrouwen

Vzw stapje in de wereld organiseert CLIBO, een empowerende ontmoetingsgroep voor kwetsbare vrouwen.

Wat

Deze groep komt tweewekelijks samen in Huis van het Kind voor een ontbijt en andere activiteiten (uitstap, koken, sporten, wandelen, naaien, zwemmen…). De speerpunten van deze ontmoetingsgroep zijn contact, luisteren, informeren, begeleiden en ondernemen. Alle vrouwen met een vraag zijn welkom.

Jonge kindjes (die nog niet naar school gaan) kunnen gewoon meekomen: het speelgoed staat klaar, CLIBO zorgt voor de oppas en een gezond ontbijt.

Inschrijven

Graag een seintje vooraf aan Ouafae Ait El Houjaj via stapje.ouafae@gmail.comof 0483417768.

Wanneer

  • 7 en 21 maart 2024
  • 4 en 18 april 2024
  • 2 en 16 mei 2024
  • 6 en 20 juni 2024

Veel gestelde vragen (FAQ)

1. Zijn er voorzieningen voor mijn baby?

Baby’s zijn welkom. Er zijn kinderbedjes, kinderstoelen en slabbers, kakpotjes, verzorgingskussens en pampers en pampervuilnisbakken. We verwachten dat je zelf beddegoed meebrengt. Je mag je buggy of koets of maxi-cosy meebrengen. Er is aangepaste voeding voor elke leeftijd. Je kan rustig borstvoeding geven waar je wilt. Er is één vrijwilliger per twee babies tot een jaar.  Er is een babyfoon. Je kan het soort water kiezen dat je wilt en ook voor de poedermelk vanaf dag 2 zorgen we. In de namiddag is  er gemixte of geraspte fruitsla. 

Bij vervoer met de auto zijn er aangepaste kinderstoeltjes. We kunnen ook een babybadje meebrengen. Er is vaak een wasmachine zodat je fruitplekken e.d. direct kan uitwassen. 

2. Ik ben veganist of vegetariër of eet geen varkensvlees, of heb een voedselallergie: kan ik mee?

Op het inschrijfformulier vragen we naar je voedingspatroon. Vul dit nauwgezet in, de keuken houdt er rekening mee. Er is minstens een alternatief dat jij kan eten. Ook met allergieën wordt rekening gehouden. Het enige wat we als lastig ervaren is iemand die buiten de ramadan toch beslist om elke dagen ramadan te houden. Dan ga je best niet mee op de vakantie.

3. Ik ben nog maar pas in het land en spreek geen Nederlands, wat nu?

Duid op het inschrijfformlier duidelijk je contacttaal aan. Bij elke vakantie staan wij verbaasd over het aantal talen dat sommige deelnemers of vrijwilligers spreken. Er is altijd een brugfiguur die kan vertalen.   

4. Mijn kinderen volgen geen school in het Nederlands op school

Je kinderen zijn nog te jong, je woont in het Vlaams landsgedeelte én je wilt zelf Nederlands leren en je kinderen later in een Nederlandstalige school les laten volgen. Dan ben je zeker welkom.

Gaan je kinderen in een andere landstaal naar school, dan is dat spijtig, want dan kan jij niet mee met ons. We kunnen je wel doorverwijzen naar een zusterorganisatie A place to live uit Brussel..

5. De slaapkamer

Met je gezin slaap je meestal op één kamer.  De kleine kinderen slapen zeker in de kamer van de ouders. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen een aparte kamer hebben. Naast of recht tegenover de kamer van de ouder(s).  Indien een ouder hard snurkt, en dat heb je gemeld op je inschrijfformulier, zorgen we voor een aparte kamer. We zorgen voor de kussenslopen en een onderlaken op de eenpersoonsbedden. We informeren je over de aard van de bedden op de kamer en vragen desgevallend of je een dubbel onderlaken en of dekbedovertrekken voor eenpersoons- of tweepersoonsbedden kan meebrengen. Als dat een probleem is,  dan zorgen wij ervoor. De kinderen mogen overdag nooit op een andere slaapkamer dan op de eigen slaapkamer. 

De kamers bij de kindervakantie en de jongerenvakanties zijn nooit gemengd. Het is altijd jongens apart en meisjes apart. De kinderen mogen niet op mekaars slaapkamer komen.

6. Zwemmen

Ik kan niet zwemmen! Dat is geen probleem. Jij gaat mee in het zwembad, er is ook amusement voor wie niet kan zwemmen.

Ik heb geen bakpak of zwembroek! Wij zorgen voor zwempakken, maar duid best al aan op het inschrijfformulier dat je er geen hebt en geef je maat op. De avond voor we gaan zwemmen leggen we onze voorraad zwempakken open en jij kan er een uitkiezen. Je bezorgt het ons nadien terug. 

Ik wil in boerkini zwemmen! Tot nu toe vonden we geen zwembaden waar dit toegestaan is. Wat wel kan is een zwempak of zwemshort met pijpen tot boven de knie.

Mijn kinderen kunnen niet zwemmen! Er zijn zwembandjes en armbandjes voorzien. Ze kunnen gerust mee.

Ik heb drie kinderen en kan ze niet allemaal in ’t oog houden! Voor we vertrekken vraag je aan één of meer vrijwilligers om jouw kind continu in het oog te houden. Het is de mama of papa die het vraagt, want zij zijn in het zwembad verantwoordelijk voor hun kinderen. De vrijwilliger die toestemt om op het kind te passen moet dit ook continu doen.

Er is een jacuzzi of een stoomcabine maar je moet er betalen met geld of jetons: de verantwoordelijke van Stapje in de wereld voorziet voldoende jetons of munten zodat iedereen naar believen kan meedoen.

7. Een zichtbare beperking

In sommige vakantiehuizen zijn kamers beschikbaar voor mensen met een zichtbare beperking. Wij accepteren zoveel mensen als er mogelijkheden zijn en als de groep vrijwilligers aankan. Het is meestal mogelijk om het lokale wit-gele kruis in te schakelen voor het aan- of uitkleden en voor het wassen. We vragen dit op voorhand duidelijk te vermelden op de inschrijffiche. 

Mét een zichtbare beperking kan zowel voor deelnemers als voor vrijwilligers. Tot nu toe hebben we er positieve ervaringen mee. We hadden al een dame met een verlamd been mee en een dame die verlamd was tot aan haar middel. Ook een blinde mama met haar kindje kwam al mee op vakantie.

8. Een onzichtbare beperking zoals autisme

Voor sommige kinderen is een één op één begeleiding nodig. Dit geldt voor kinderen met redelijk tot zwaar autisme. We vragen je dit duidelijk aan te geven zodat we voldoende begeleiding zoeken.

9. Oma en/of opa willen ook graag mee

Dat kan als zij meedoen met het programma. Zij kunnen zelfs mee met mama én kleinkinderen of zelfs zonder de mama!  

Zij kunnen ook opteren om zonder kleinkinderen mee te gaan als vrijwilliger bv. in de keuken. De gewone procedure met ‘intake’ voor vrijwilliger wordt gevolgd. 

10. Kan ik elk jaar als vrijwilliger of monitor mee op vakantie? En meer dan één keer per jaar?

Dat kan als je de hele week helpt in de keuken of monitor bent. Je kan zelfs meer dan één keer mee per jaar!. Aan de vrijwlligers schilderstages, waar je een deel deelnemer en een deel vrijwilliger bent,  kan je om de twee jaar deelnemen.

11. Kan ik elk jaar als deelnemer of vrijwilliger schilderstage mee op vakantie? 

Nieuwe mensen krijgen de voorrang omdat we 1/4de nieuwe deelnemers per jaar willen meenemen. Er komen ook telkens 3 gezinnen op de reserveplaatsen. Zij kunnen mee als er iemand zou afhaken.  Als er dan nog plaatsen open blijven kunnen we je daarvoor contacteren. Je kan ons mailen of smssen als je hiervoor in aanmerking wilt komen. Maar, je zal wel begrijpen dat onze beslissing afhangt van de beschikbare slaapplaatsen in de kamer(s).Je kan dus zeker om de twee jaar vragen om mee op vakantie te gaan. 

12. Ik heb werk gevonden en heb het financieel beter. Kunnen mijn kinderen nog deelnemen aan de activiteiten van Stapje en kunnen mijn kinderen en ikzelf nog meegaan op de vakantie? Deze bedragen zijn gewijzigd op de algemene vergadering van 23 oktober 2021

Proficiat !  We zijn wat blij dat het je beter gaat. 

Vanzelfsprekend kunnen je kinderen tot en met 17 jaar verder deelnemen aan de activiteiten en vakanties. We hopen dat zij de monitorencursus zullen volgen en verder als ‘ervaringsdeskundige’ monitoren mee gaan op de vakantie.

op de Algemene Vergadering van 23 oktober 2021 is beslist dat in alle gevallen : 

Het tarief voor de kinderen wijzigt niet maar de ouders worden vriendelijk uitgenodigd om ‘geste’ te doen. Voor de volwassenen zie je de cijfers in onderstaande tabel.

Voor de volwassenen verandert er wel wat!: